Nachtopnames voor de Held, 23 Oktober

Je kunt het professioneel noemen dat je na een begrafenis van een goede vriend de avond van de zelfde dag meteen weer aan de slag moet met het spelen van een rol in een film. Het woord ‘spelen’ alleen al zegt genoeg, misschien is zoiets voor een speler op te brengen, omdat het ‘spelen’ op zich al zoveel verschilt van het dagelijks leven, en in dit geval het dagelijks leven dat met een begrafenis van doen heeft.

Na de begrafenis werd ik opgehaald en naar Baarn gereden, waar het filmbedrijf nog in volle gang was met andere opnames waar ik niet aan meedeed: Kitty Courbois en Monic Hendrikx wandelden geregeld dezelfde route door de tuin, druk pratend en gesticulerend. Ik trok me terug in een rustig kamertje om nog eens stevig mijn tekst door te nemen, vier bladzijden lang een intense scene met mijn dochter (Monic) waar ik behoorlijk tegenop zag, benauwd fouten te zullen maken waardoor de opname over zou moeten. Toen Monic met haar opname klaar was zijn gingen we meteen aan de slag. En dat gaf rust: de tekst zat goed verankerd.

We gingen eerst repeteren op de plek zelf, ‘mijn’ studeerkamer, volgestouwd met een bibliotheek over de Tweede Wereldoorlog. ‘Mijn” buro overladen met kleine voorwerpjes die horen bij de verzamelwoede van een oude man. Het werd een geslaagde avond, we kregen de gelegenheid de scene, een emotionele clash met mijn dochter, verschillende keren te repeteren en van verschillende kanten te benaderen. Ik denk dat het een van de grote verdiensten van onze regisseur is dat hij ons rust geeft en ieder eigen initiatief aanmoedigt. Ik had me voorgenomen niet over de begrafenis te praten om anderen niet op te zadelen met de dubbele gevoelens die mij beheersten, maar nu pas besefte ik dat de organisatie het werkschema die dag had omgegooid om mij in de gelegenheid te stellen overdag bij Guus’ afscheid te zijn. Dus werd ik door verschillende crewleden gecondoleerd. Verdomd aardig. Toen werd het toch ‘overgaan naar de orde van de dag’. En werd het een uiterst geslaagde filmavond! Dag Guus.