20 december 2016 – Koninklijke Schouwburg, Den Haag (première)

– dit verslag van de tournee van De Vader verscheen oorspronkelijk op Facebook –

Vannacht thuisgekomen na de première van de Vader in de KS in Den Haag. Het was me het avondje wel, goeie genade. Stijf van de zenuwen was ik meer bezig met dat te verbloemen dan met mijn rol. Misschien wel de beste methode om zo’n avond, die verschilt van alle andere avonden, door te komen. Doodstil, aandachtig publiek (ditmaal) veel gelachen en veel stille momenten. Enkele leden van ons dappere clubje hadden een forse keelaandoening, alleen hun naasten hoorden dat, voor het publiek bleef het gelukkig verborgen.
Het toneelstukje dat zich achter het decor afspeelt en dus onzichtbaar blijft, zou eens apart moeten worden vastgelegd, in ieder geval is het een mooie inspiratiebron voor de Warme Winkel, die zouden daar wel raad mee weten! Achter het decor hebben onze theatertechnici voor ons een heus wachtkamertje ingericht, compleet met wandlampjes en comfortabele zitjes en flesjes water.
Toen ik mijn laatste zinnetjes had gezegd en het uiteindelijk donker werd, kreeg ik het toch wel een beetje te kwaad, alle spanning van de afgelopen tijd ontlaadde zich in een implosie van niet na te gane gevoelens, waarvan ‘waarom doe ik dit’ het meest aan de oppervlakte kwam. Maar ook dat moest worden opgeschort omdat er eerst nog gebogen moest worden, en goeie genade, dat hield maar niet op. Zo blij voor mijn collega’s en voor mijn regisseur Gijs de Lange dat er zoveel adhesie uit de zaal naar ons werd overgeklapt! Lang leve het Toneel!