22 december 2016 – De Maaspoort, Venlo

– dit verslag van de tournee van De Vader verscheen oorspronkelijk op Facebook –

Thuisgekomen gisternacht uit Venlo en afgeholpen van een jarenlang vooroordeel: herinner me niet er ooit voor een volle zaal gespeeld te hebben, vanaf de Nederlandse Comedie want zelfs de fameuze Midzomernachtdroom van toen (1961/2) speelden we voor een half zaaltje in trouwens een andere schouwburg, in een sociëteitsgebouw aan de overkant van de rivier. Maar gisteren kantelde alles: we werden hartelijk en vooral vrolijk verwelkomd door een mevrouw die allerlei heerlijke hapjes voor ons klaar zette en echt een gastvrouw was. Wat zijn wij reizende komedianten daar toch blij mee, als kinderen zo blij. Vervolgens kregen we een persoonlijke begeleider voor de hele avond, we wisten echt niet wat we meemaakten. Een van ons had grappigerwijs gezegd dat hij na afloop alleen maar champagne dronk, en vervolgens stonden er drie champagneflessen voor ons klaar! Echt, als er weer een verkiezing voor het meest gastvrije theater komt, stem ik op Venlo.
De voorstelling ging overigens goed, hoewel Johanna en ik moesten vechten om ditmaal ons eigen hoesten te onderdrukken, wat waren vader en dochter verkouden.
Onderweg hoorden we dat De Vader op nummer een van de nationale kaartenkassa staat, dat belooft wat. Vannacht om vier uur even op BLENDLE gekeken wat de Volkskrant er van vond: nou dat viel op zijn zachtste gezegd best wel mee, en weer vier sterren! Weet nog niet hoe ik daar over denken moet dat de schrijvende pers op zoveel verschillende dagen komt en publiceert; NRC en Telegraaf waren niet op de première en komen nu in Beverwijk! Is dat prettig? Weet ik niet. Hun verhalen worden dan pas na Kerstmis afgedrukt. Is dat goed? Tja, weet ik niet. Ik zou zeggen, dames en heren critici waarom komen jullie niet allemaal op dezelfde avond, dan maken jullie allemaal dezelfde voorstelling mee. We spelen een soort voorstelling die iedere avond andere trekjes vertoont, iedere avond een ander aspect laat zien, en ja hoe zal dat vanavond in Beverwijk zijn? Geen idee.