WAALWIJK 2.0

Tweede keer in deze schoenenstad. Schouwburg De Leest. Het eerste bezoek vond plaats in de try outfase, dus twee(!)jaar geleden, twee jaar. Je kan het je al bijna niet meer voorstellen, wie waren we toen? Zoekende zielen, die hun weg nog niet hadden gevonden in dit lastige stuk? Hadden we al een beetje een idee wat er stond te gebeuren met die voorstelling? Kon ik vermoeden dat ik kort daarna longontsteking zou krijgen en we de tournee al meteen plat moesten leggen?
Gisteren dus een twee jaar oudere Vader voor een volle zaal. Drie seizoenen lang datzelfde dementieproces. Toch bijzonder dat een schouwburg directeur ons een tweede keer vraagt in toch niet de grootste gemeenschap van ons land. Groningen? OK, twee maal, maar Waalwijk? Petje af, want het is toch een risico. Na afloop vroegen we de directeur uit of hij verschillen zag in toen en nu. Ja, we waren toen zoekende, maar dat had hij pas nu gezien, omdat de voorstelling zoveel meer emotionele impact had gekregen. OK. Ik bekende hem, nogal overbodig eerlijk dat ik vond dat ik zelf veel te bewijzerig had gespeeld. Bewijzerig? Ja, ik was beetje moe, we hadden weer eens heel lang in vele files gestaan, en dacht die vermoeidheid te moeten compenseren met te sterk spel, ik vond me nogal ouderwets bezig, te grote gebaren, soms veel te luid, en als je eenmaal in een te luid spoor zit is dat lastig bij te stellen, terug te draaien, dan krijg je, ik in ieder geval, iets overmoedigs, alsof luid toneelspelen de norm is, die we tegen ons instinct hebben moeten afleren.
Maar publiek vindt het onverminderd mooi, dus daar kan ik geen correctie van verwachten. Er staat natuurlijk niemand uit de zaal op en roept: “He, ouwe man, kan dat niet een onsje minder?” Johanna (TerSteege) neemt dan die rol over, als mijn avondregisseur: “Ja je was te luid, te fel”. Enfin, ik heb weer een kans, nog een kans, vanavond in Apeldoorn, ook al weer voor de tweede keer. Orpheus, mooie naam voor een schouwburg.
PS. Er werd niet gehoest, en ik heb niet een oplichtend mobielschermpje gezien! In Waalwijk begint de victorie, in de Leest!