27 augustus 2017 – Koninklijke Schouwburg, Den Haag

– dit verslag van de tournee van De Vader verscheen oorspronkelijk op Facebook –

Er schuilde een zeker rechtvaardigheid in het feit dat de voorstelling waar ik in speel, De Vader, eergisteren het Haagse speelseizoen in de Koninklijke Schouwburg heeft geopend. Waarom? Einde tachtiger jaren toen er een nieuw gezelschap moest worden opgericht en ik met de naam Nationaal Theater kwam, protesteerden enkele bestuursleden die hun misschien wel begrijpelijke verdriet over het verdwijnen van de Haagse Comedie niet konden verkroppen, omdat ze zo’n naam maar aanmatigend vonden, en ik, laf als ik ben heb me toen neergelegd bij het Nationale T o n e e l. Maar goed dat is nu rechtgezet: de nieuwe combinatie van Schouwburg, Gezelschap en Spuitheater hebben we met De Vader van start laten gaan. Het was al de zevende Vader in den Haag sinds de première, het lijkt daar inmiddels wel een echt repertoirestuk! Twee volle zalen! Nu maken we ons op voor driemaal Amsterdam, Stadsschouwburg. Dat is voor mij toch wel een beetje thuiskomen, driemaal, met als toetje een vierde op de zestiende September, een matinee! Verheugenis! (overigens er werd niet gehoest, in ieder geval voor mij niet hoorbaar, behalve…door mezelf die met een lichte keelontsteking geregeld een weggestoken kuch moest laten om mijn stem vrije doorgang te verschaffen).