11 april 2017 – Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

– dit verslag van de tournee van De Vader verscheen oorspronkelijk op Facebook –

Gisteravond behoorlijk laat thuisgekomen uit Leeuwarden, de voorstelling begon daar om half negen in een theatergebouw dat bol stond van de activiteiten: een middenstand-eindexamen in de ontvangsthall annex foyer, in de grote zaal de Nederlandse afvaardiging voor het Songfestival, en nog veel meer, en wij van De Vader tussen al dat geweld in de middenzaal, voor 400 mensen. Stampende muziek vulde de ruimte van boven tot beneden, maar geen trillinkje drong er door tot onze speelplek, een ongelofelijk sterk staaltje van de akoestiek bewakers! Trouwens buiten de muren van de Schouwburg is ook het een en ander aan de hand, alles ligt zo’n beetje plat voor de met rasse schreden naderende TV-Passion dat met zijn gigantische decors de aandacht naar zich toe trekt.
Gelukkig was er in de namiddag nog even tijd om een van de mooiste boekwinkels van het land te bezoeken, Van Der Velde. Een inspirerende schuilplek voor de Passion. Iets in de trant van ….”Zoals de Maupassant vluchtte voor de platheid van de Eiffeltoren…”, zoals Kostja verzucht in Tsjechovs Meeuw.
Onze voorstelling speelde zich weer af op première-niveau, we hebben elkaar beloofd iedere avond dat doel na te streven om elkaar scherp te houden. Nu we er al meer dan zestig voorstellingen op hebben zitten, schuift er onherroepelijk een nieuw perspectief in onze manier van spelen: de teksten zijn dermate ingedaald dat onze rollen meer en meer achtergrond krijgen. Niets kan meer ontsporen, ons verhaal krijgt iets onafwendbaars. Het versplinterde gezin, waarvan alleen de vader en zijn dochter zijn overgebleven, en weldra alleen nog de dochter volbeladen met schuldgevoelens, is een beeld van wat zich in zoveel huishoudens afspeelt, overal in een iets andere context, met andere verwijten en beschuldigingen. Eigenlijk voel ik me wel bevoorrecht dat ik de enige ben die in ons land bij zijn volle verstand mag dementeren. Maar die er nooit achter zal komen wat zich in werkelijkheid in het hoofd van een dergelijke patiënt afspeelt. Merkwaardig beroep.