15 februari 2017 – Theater De Nieuwe Kolk, Assen

– dit verslag van de tournee van De Vader verscheen oorspronkelijk op Facebook –

Assen was het reisdoel gisteren, Schouwburg de Nieuwe Kolk, goeie genade wat een grote zaal! De vorige was misschien te oud geworden, misschien bogen de gietijzeren pilaren onder de balkons een beetje door, misschien was het toneelhuis niet meer berekend op het nieuwe veel technischer theater van onze dagen, toch had die schouwburg iets onvervangbaars: het ademde toneel en nog eens toneel, hier liepen ooit onze grote voorgangers die aangezet door de cultuurspreiding op dat podium hun voorstellingen speelden.
Nu, gisteravond, was het een voordeel dat die nieuwe zaal niet vol was en het publiek alleen in het zaalgedeelte kon zitten en niet op de veraf gelegen balkons waardoor het intieme van ons stuk gehandhaafd kon blijven. We werden weer heel hartelijk ontvangen, heel prettig was dat weer.
Veel toneelvoorstellingen zijn er niet te zien in Assen, voor zover ik dat uit het jaarprogramma kon begrijpen, het leeuwendeel van de avonden worden gevuld door prima amusement; van de grote toneelgezelschappen doet alleen Theater Utrecht met Hedda Gabler de Drentse hoofdstad aan. Vandaar dat de ruime artiestenfoyer getooid bleek met louter cabaretiers, meer dan levensgroot afgebeeld, het lijkt wel of die vorm van podiumkunst de eeuwenoude functie van het theater heeft overgenomen, dat zij het zijn die ons publiek de spiegel voorhouden. Hoezeer ik zelf een groot fan ben van de besten onder hen, ben ik niet van plan me daar bij neer te leggen en neem me voor, meer dan ooit in deze barre tijden, het toneel als noodzakelijk tegengif te blijven inzetten, is het niet spelend of regisserend, dan toch in woord of geschrift. Een samenleving kan niet zonder, ook in Assen niet, het zijn niet alleen Freek of Theo Maassen die ons op keer op keer onze feilen wijzen, het zijn ook en misschien wel juist Electra, Tartuffe, en de Goede Mens van Sezuan, Don Carlos, het zijn Hedda en Medea, Pinter en de Warme Winkel waar we niet zonder kunnen.
Intussen speelden we in Assen waar het goed toeven was, vandaar, zodoende. Kwart over twaalf thuis, vanavond vrij.