5 april 2017 – Deventer Schouwburg, Deventer

– dit verslag van de tournee van De Vader verscheen oorspronkelijk op Facebook –

Thuisgekomen uit Deventer en nu al weer bijna op weg naar Zwolle! Hoe vreemd het ook moge lijken, wel bijzonder, twee steden zo dicht bij elkaar! Deventer was een openbaring, alle goede dingen uit de andere schouwburgen tot nu toe zijn in de Koekstad gebundeld. Wat een energie straalt dat gebouw onder de leiding van zijn enthousiaste directeur Kuhne uit! (ook nog eens vijfhonderd toeschouwers, wel veel kuche-kuche, maar daar leg ik me uiteindelijk maar bij neer, ik zou er toch niet meer over schrijven, moet ik nog aan wennen, aan die zelf opgelegde dwang) Ik neem me voor om wanneer de tournee voorlopig aan zijn eind is gekomen om alle goede dingen die ik heb waargenomen gedurende de bijna zeventig voorstellingen te bundelen om daaruit het beste beleid te voorschijn te toveren. Deventer heeft daar al veel top-ingrediënten voor aangeleverd.
Het spelen viel me behoorlijk zwaar, begin beetje moe te raken en daar had ik gisteren behoorlijk last van, mijn collega’s hadden godzijdank niets gemerkt: dat wat je zelf meemaakt is voor niemand zichtbaar kennelijk. Maar het blijft een gecompliceerde aangelegenheid: je speelt al dat je een dementerende bent, en werkt er van binnen op hoge toeren een apparaat dat de controle daarover moet uitoefenen en dan blijkt als klap op de anderhalf uur uitdovende vuurpijl, dat die Sisyfusarbeid ook nog eens hinderlijk commentaar levert.
Wat wel lukte was de minder nadrukkelijke toon weer in te schakelen, dat veraangenaamt het spelen duidelijk. Onze geluidsman Rene, had de eerste avond van mijn zelf opgelegde experiment als commentaar dat ik soms wel wat erg zacht sprak, hij kon het zelfs met zijn topapparatuur niet meer bijbenen. Gisteren moet ook dat aspect goed zijn gegaan, want bij het afscheid nemen toonde hij zich tevreden. Nu nog de rust vinden, nu er zelf ook nog plezier aan leren te ontlenen, daar heb ik nog zes voorstellingen voor, te beginnen vanavond in Zwolle dus, (kreeg een melding dat er al meer dan vierhonderd mensen op af komen) Allez, welgemoed op naar Zwolle!